O Ceně Michala Velíška

Logo Ceny Michala VelíškaStačí jedna vteřina a změní se vám celý život. Stačí jeden člověk na blízku a vše může být jinak…

Ocenění odvahy, slušnosti a rozhodnosti lidí kolem nás

Nominace na Cenu Michala Velíška na rok 2022 lze posílat celoročně e-mailem nadace@adra.cz

Denně se odehrávají příběhy s velkým „P”, které jsou důkazem, že mezi námi jsou lidé, kteří nejsou lhostejní. Neváhají okamžitě pomoci, jestliže jsou svědky nějaké nespravedlnosti nebo zla. Bez ohledu na následky pro ně samé zasáhnou, když jde někomu o zdraví či dokonce o život. Jsou to muži, ženy i děti, lidé různých povolání, věku, odlišných životních zkušeností i názorů. Spojuje je smysl pro spravedlnost, dobro, pravdu, rozhodnost a skromnost.

Právě takovým lidem vyjadřují společně Nadace ADRA a Televize Nova veřejně uznání Cenou Michala Velíška. Od ostatních podobných ocenění udělovaných v České republice se liší tím, že je určena neprofesionálům.

V roce 2021 byla hlavní cena předána 17letému Václavu Parláskovi, který poskytl první pomoc těžce zraněnému motorkáři při dopravní nehodě. Tím mu zachránil život.

Podnětem ke vzniku  této ceny bylo jednání Michala Velíška v roce 2005.

Smyslem této ceny je bojovat proti lhostejnosti - probouzet v lidech svědomí a vést ke konkrétním činům, když nikdo nekoná nebo ke slovům, pakliže všichni kolem mlčí. Není s ní spojena žádná finanční odměna či jiná výhoda a její držitelé jsou „jen” viditelnými nositeli tohoto morálního ocenění. Podstatou ceny je připomínat, že k životu každého z nás v každé době a na každém místě patří slušnost, odvaha, pohotovost, statečnost, smysl pro spravedlnost, odpovědnost a schopnost se rozhodnout.

Nadace ADRA si váží nejen všech, kdo  pomohli, když šlo někomu o život, ale i těch, kteří zaslali jejich příběhy (nominace), zapojili se do závěrečného online hlasování a finančně podpořili pořádání celého projektu. Všem patří poděkování a uznání.

Statut Ceny Michala Velíška je ke stažení zde.

Podpořit tento projekt můžete zde.

Rámcový harmonogram Ceny Michala Velíška v roce 2022