O Ceně Michala Velíška

Logo Ceny Michala VelíškaStačí jedna vteřina a změní se vám celý život. Stačí jeden člověk na blízku a vše může být jinak…

Ocenění odvahy, slušnosti a rozhodnosti lidí kolem nás

Nominace na Cenu Michala Velíška na rok 2022 lze posílat celoročně e-mailem nadace@adra.cz

Téměř denně se odehrávají příběhy, které jsou důkazem, že mezi námi jsou stále lidé, kteří nejsou lhostejní. Bez ohledu na následky pro ně samé zasáhnou, když jde někomu o zdraví či dokonce o život.

K takovému činu se na podzim roku 2005 rozhodl Michal Velíšek a přišel při tom o život. Okamžitě se rozpoutala veřejná diskuze, zda pomáhat s nebezpečím ohrožení života, či nikoliv. Toto morální dilema není snadné. Je nutné upozorňovat na rizika a varovat před nimi, ale rovněž je třeba podporovat osobní statečnost a morálně ji oceňovat.

Správní rada Nadace ADRA v souladu se svým posláním z těchto důvodů podpořila 24. října 2005 vznik Ceny Michala Velíška, stanovila pro její udělování pravidla a jmenovala nominační výbor. Stalo se tak z iniciativy tehdejšího předsedy nadace Vítězslava Vursta. Od podobných vyznamenání či anket se Cena Michala Velíška liší tím, že je určena neprofesionálům.

Nadace ADRA pořádá od roku 2006 za spolupráce TV NOVA, Magistrátu hl. m. Prahy a České mincovny, a. s., slavnostní vyhlášení a předává finalistům ocenění – skleněného anděla a pamětní medaile. Pozornost věnuje rovněž dětem a seniorům nad 80 let, kteří se ocitli v roli zachránců. Snaží se tak dávat prostor pro projev lidské solidarity a občanské statečnosti a oceňovat „neobyčejné činy obyčejných lidí“.

Domníváme se, že touto cestou můžeme alespoň trochu přispět k tomu, aby se lidé zamysleli nad tím, jak by sami reagovali jako svědci násilného činu. Naším cílem je vyprovokovat v nich touhu pomáhat a zároveň jim říct, jak to udělat co nejlépe a s co nejmenším rizikem. (V. Vurst)

Nadace ADRA si váží nejen všech zachránců, ale i těch, kteří zaslali jejich příběhy - nominace, zapojili se do závěrečného online hlasování a finančně podpořili pořádání celého projektu. Bez všech těchto zainteresovaných lidí by pořádání Ceny Michala Velíška nebylo možné. Všem patří poděkování a uznání.

Statut Ceny Michala Velíška je ke stažení zde.

Podpořit tento projekt můžete zde.

Rámcový harmonogram Ceny Michala Velíška v roce 2022